Selepas dua tahun pelaksanaan, dengan perbelanjaan RM1 bilion duit rakyat, tapi malangnya projek 1BestariNet hanya mampu digunakan kurang dari tiga peratus murid.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari berkata, projek inisiatif Kementerian Pendidikan dengan kerjasama YTL Communications itu yang kononnya bertujuan untuk memasang jalur lebar 4G berkelajuan tinggi di semua 10,000 sekolah serta Persekitaran Pembelajaran Maya (VLE) nampaknya tidak berhasil seperti diharapkan.

“Berdasarkan jawapan Parlimen dari Menteri Pendidikan semalam, sehingga kini sebanyak 8,886 sekolah telah pun dilengkapi dengan infrastruktur 1BestariNet.

Perbicaraan rayuan akhir kes Fitnah 2 terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim masuk hari ketujuh apabila Mahkamah Persekutuan mendengar hujah balas peguambela terhadap hujah yang dibangkitkan pendakwa yang dilantik kerajaan, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Mahkamah bersidang kira-kira jam 9.27 pagi di hadapan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Ariffin Zakaria bersama empat hakim lain. Anwar dilihat masuk ke kandang mahkamah, sambil dilihat melemparkan senyuman kepada petugas media.

Kira-kira 9.38 pagi, peguam utama Anwar, Datuk Seri Gopal Sri Ram memulakan hujah balas terakhir  dengan membangkitkan isu berkaitan sampel yang diambil daripada dubur pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Akta Hasutan menyekat hak dan bebasan asas semua rakyat Malaysia, iaitu kebebasan bersuara dan memberi pendapat. Ia menjenayahkan perkara-perkara yang diakatakan menghasut, ia memberi kesan kepada semua tanpa mengira sebarang batas. Kalau contohnya seorang warga tua di tebing laut Terengganu sedang bikin keropok lekor misalnya marah harga beras naik, pendapatnya itu pun hampir sahaja boleh dikategorikan sebagai menghasut.

Pihak berkuasa boleh sahaja menggunakan Akta Hasutan ke atas sesiapa sahaja, pada bila-bila masa, asalkan sahaja ia tidak suka dengan pendapat atau kritikan yang kita suarakan, tidak kiralah sama ada kritikan kita itu berniat menghasut atau tidak, mahupun sama ada kritikan kita itu berjaya atau gagal membawa kesan kepada sesiapa.

Bukan sahaja ahli politik, rakyat biasa yang tidak ada kepentingan politik juga sudah diheret ke kandang tertuduh dikeranakan Akta Hasutan; termasuk yang melakukan aktiviti di Facebook, serta pensyarah yang memberikan pendapat akademik. Malah peguam yang memberikan pendapat undang-undang pun tidak terlepas.

A total of three people were killed during the downpour that caused the mud flood and landslide at three areas here.

Cameron Highlands OCPD Deputy Supt Wan Mohd Zahari Wan Busu said one teenager was swept away by floodwater at Kuala Terla while two others were buried by landslide at Ringlet and Bertam Valley.

"The 13-year-old boy, R. Tunesh, was found about 5km from he was swept away at Batu 49, Kuala Terla.

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar kewibawaan peguam kanan Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah yang menurutnya harus belajar undang-undang semula.

Beliau mendakwa, peguam berkenaaan yang dilantik kerajaan untuk mengetuai pasukan pendakwaan itu membuat ucapan politik di mahkamah dan bukannya menjawab hujah pembelaan.

Anwar berkata, Shafee gagal menjelaskan kehadiran DNA pihak ketiga dan mengandaikan bahawa ia mungkin milik doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohd Osman Abdul Hamid.