1. Kenaikan harga petrol dan penurunan subsidi merupakan bukti kedangkalan pihak pemerintah dalam menangani masalah kegawatan ekonomi dan sumber kewangan kerajaan. Seringkali apabila kerajaan mengalami masalah kewangan, subsidi rakyat yang menjadi mangsa pemotongan.

2. Kerajaan mengatakan bahawa mereka ingin membantu meringankan beban rakyat dengan memberikan BR1M yang mana hanya dapat dimanfaatkan oleh 7.9 juta rakyat. Penerima BR1M hanya meliputi 40% daripada keseluruhan rakyat Malaysia. Bagaimana dengan kesan langsung yang dirasakan oleh 60% lagi rakyat malaysia yang tidak layak menerima BR1M? Apakah kerajaan pasti mereka tidak merasakan kesusahan akibat kenaikan tersebut.

Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema) mencadangkan supaya kerajaan menimbang untuk menghapuskan levi sebanyak RM10,000 untuk permit import (AP) terbuka bagi meringankan beban pemegang permit itu.
   
Presiden Pekema Datuk Zainuddin Abdul Rahman berkata, persatuan itu mengharapkan bajet 2015 yang akan dibentangkan minggu hadapan dapat menghapuskan levi berkenaan dan menurunkan cukai eksais untuk memberi peluang rakyat membeli kereta import dengan harga lebih murah.
   
"Jika levi dimansuh, harga kereta import akan turun dan dalam masa sama, Pekema akan membawa masuk kereta bermutu tinggi," katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, kerajaan diminta mengkaji semula tindakan pemotongan subsidi 20 sen ke atas minyak ketika rakyat sedang bertarung dengan kenaikan kos sara hidup.

Katanya, walaupun idea rasionalisasi subsidi minyak wajar, pemotongan subsidi ketika ini tidak sesuai melainkan negara sudah berjaya stabilkan harga barangan dan perkhidmatan.

“Harap penasihat seperti Pemandu dan (Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri) Idris Jala lebih sensitif serta menyelami suara hati rakyat di bawah sebelum melakukan apa jua tindakan,” katanya melalui Facebook beliau.

Following the fuel price hike of 20 sen per litre, several taxi associations here are contemplating revising their fares to ensure their survival.

Effective yesterday the new retail price for RN95 is RM2.30 per litre and diesel RM2.20

The Sibu Taxi Owner’s Association and Sibu Division Taxi Association with a combined membership of more than 200 sounded its intention yesterday.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad menyifatkan kenaikan harga minyak petrol dan Diesel yang berkuat kuasa hari ini sebagai “Hadiah BN” kepada rakyat Malaysia.

“Kerajaan Persekutuan memutuskan untuk menandakan bulan Oktober ini dengan memberi rakyat Malaysia satu “hadiah” iaitu kenaikan harga minyak sebanyak 20 sen (Seliter),” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Beliau berkata, keputusan itu menunjukkan kerajaan tidak kisah dengan kebajikan rakyat dan gagal menguruskan ekonomi negara dengan baik.