Jamila Rahim, Syefura Othman dan Dyana Sofya Mohd Daud menggesa tindakan segera diambil terhadap penulis dua artikel jahat yang memfitnah mereka.

Ketiga mereka bersama Ketua Biro Undang-undang DAP Gobind Singh Deo pagi tadi membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) keatas penulis artikel ‘Melati, lebih baik jadi pelacur dari sertai DAP’ tulisan ‘KunteKinte Malaysia’ yang disiarkan laman Umno, mykmu.net dan ‘DAP dan politik onani’ tulisan Edwin Michael di laman Free Malaysia Today.

Jamila Rahim yang juga dikenali sebagai Melati berkata, artikel tersebut telah mengaibkan beliau dan keluarganya.

Akaun Facebook milik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi sasaran rakyat meluahkan rasa tidak senang dengan kenaikan harga petrol dan diesel berkuat kuasa kelmarin.

Sejak hari pertama penarikan subsidi itu diumumkan pada lewat petang Rabu lalu, ruang komen di kebanyakan status Najib terutama yang dimuat naik selepas pengumuman itu, dihujani dengan luahan hati rakyat, walaupun status beliau bukan mengenai isu penarikan subsidi.

Status di Facebook Najib tentang keputusan undian bahawa kebanyakan rakyat memilih kos sara hidup sebagai kategori pilihan utama melalui laman web #Bajet2015 menarik lebih 3,000 komen, kebanyakannya membantah kenaikan harga minyak.

Apa itu hasil Sumber Asli Negara ? Adakah Malaysia mempunyai sumber asli atau kita terpaksa bergantung kepada pembelian hasil ini daripada negara asing ? Adakah sumber asli kita daripada kualiti yang baik atau sebaliknya ? Siapa yang mentadbir sumber asli negara bagi pihak rakyat ? Adakah pentadbirnya tahu jaga nya atau adakah hasil sumber asli negara di bazir dalam pembiayaan projek mewah yang tiada manfaat kepada rakyat sendiri tetapi hanya kepada golongan bangsawan kroni dan serumpun atas dasar kekayaan kelompak anak beranak ?.

Ramai daripada anak negara menjadi pakar ekonomi selepas Kerajaan Barisan Nasional mengumumkan kenaikan harga minyak Ron95 sebanyak 20 sen. Jawapan seorang Menteri adalah untuk selaraskan harga sumber asli negara kita sendiri dengan pasaran antarabangsa. Ya. Menteri ini berfikiran bahawa Sumber Asli negara bukan di katogorikan sebagai Sumber Asli negara tetapi sebagai UNTUNG untuk membiayai projek mewah. Seorang lagi Menteri minta rakyat negara SYUKUR kepada Kerajaan Barisan Nasional kerana harga minyak Sumber Asli negara kita lebih murah daripada negara lain. Lebih murah 28 sen daripada harga pasaran.

Harga pasaran adalah harga di mana minyak di jual beli di ekonomi antarabangsa. Pasaran di mana negara yang tiada minyak beli minyak dan negara yang ada banyak minyak, menjual Hasil Sumber Asli nya untuk keutamaan rakyat negara nya. Hanya di Malaysia sumber asli tidak di beri ikhtirafan sebagai Sumber Asli tetapi di tukar kepada Sumber KeUntungan demi menjamin Kerajaan Barisan Nasional masih mampu teruskan dengan projek mewah dengan konglomerate berbillion dollar di negara.

Keuntungan Sumber Asli negara di pasar kan bagi pihak syarikat besar negara supaya keuntungan mereka tetap berbillion tiap tiap tahun dan melepaskan tanggungjawab menurunkan hasil kekayaan Sumber Asli kepada rakyat. Siapa yang silap mentafsirkan Hasil Sumber Asli ? Adakah negara kita patut beri subsidi untuk sebuah komodoti yang menjadi Sumber Asli negara ? Adakah sumber asli ini hak Kerajaan Barisan Nasional dan GLC syarikat besar rakan rakan dalam pentadbiran ? Adakah penasihat Perdana Menteri sudah lupa tanggungjawab mereka kepada rakyat ? Atau penasihat Perdana Menteri hanya melihat $$$$$$$ dari hasil Sumber Asli negara ?

Getah sudah tiada. Kelapa Sawit negara Amerika sudah ada tiruan. Cement di pegang 4 individu di negara. Batu dan pasir di pegang 9 individu di negara. Apa lagi hasil Sumber Asli kita ada ? Minyak ? Pasal minyak saya ada banyak untuk tulis. Bagaimana Petronas di pecah dua, satu dalam negara dan satu lagi luar negara. Bagaimana TPPA akan mendominasi hasil jual beli minyak selepas implimentasi pada tahun 2016 dan kenapa sekarang adalah terlalu mahal untuk carigali dari laut, dan semua usaha sekarang di tumpukan kepada mencari minyak atas tanah. USD8 banding USD108 adalah besar. Pasal ini saya akan tulis pada masa depan.

Minyak adalah hasil sumber asli negara. Di bawah AKTA MINYAK jelas lagi bahawa hasil minyak adalah untuk manfaat seluruh rakyat Malaysia dan bukan hanya kroni dan anak beranak di bawah pentadbiran sedia ada. Minyak adalah sumber asli negara. Tidak perlu mengejek atau fikir kita bodoh dengan menyatakan bahawa minyak perlu di subsidikan. Bagaiamana kita subsidikan sebuah komodoti yang kita menghasilkan sendiri daripada tanah / laut ? Kenapa ?

Saya tidak setuju Kerajaan Barisan Nasional meneruskan dengan agenda selaraskan harga minyak dengan pasaran dunia hanya untuk sedapkan hati sebuah negara asing sebelum Januari 2016. Saya tidak setuju kita tunduk kepada kuasa asing kerana Minyak adalah hasil sumber asli kita sendiri. Adakah kita sudah jadi begitu lemah dan dasar ekonomi negara asing jadi dasar ekonomi negara kita sendiri. Bak kata orang Melayu, katak di bawah tempurung. Penasihat berlagak pandai tetapi ekonomi kita sudah over heated dan hutang sudah mencapai satu tahap susah untuk di bayar balik.

Terima kasih saya ucapkan kepada pakar ekonomi Minyak yang baru di iktiraf dalam alam maya. Buat lah segala uji kaji dan kesimpulan anda, akhirnya rakyat negara membayar harga pasaran untuk hasil sumber asli negara sendiri. Tahniah saya ucapkan.

Razman Hakimi Abdullah

FacebookBoy

 

It may be difficult for the public to accept the reduction in petrol subsidy, but the move is a means to an end, which is the economic well-being of the country in the long term, said Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Petrol prices did not actually increase. It is just that the subsidies have been reduced.

“The fact of the matter is subsidies are just too high now and will be detrimental to the country in the long run,” Najib said before handing out Hari Raya Haji contributions to his constituents here yesterday.

1. Kenaikan harga petrol dan penurunan subsidi merupakan bukti kedangkalan pihak pemerintah dalam menangani masalah kegawatan ekonomi dan sumber kewangan kerajaan. Seringkali apabila kerajaan mengalami masalah kewangan, subsidi rakyat yang menjadi mangsa pemotongan.

2. Kerajaan mengatakan bahawa mereka ingin membantu meringankan beban rakyat dengan memberikan BR1M yang mana hanya dapat dimanfaatkan oleh 7.9 juta rakyat. Penerima BR1M hanya meliputi 40% daripada keseluruhan rakyat Malaysia. Bagaimana dengan kesan langsung yang dirasakan oleh 60% lagi rakyat malaysia yang tidak layak menerima BR1M? Apakah kerajaan pasti mereka tidak merasakan kesusahan akibat kenaikan tersebut.