Some 473,000 pu­­pils whose Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) is supposed to end today, will now have to wait until the end of the month to be “free of exam stress” following a Science paper leak.

The pupils will now take their Science examination on Sept 30.

A parent ideitified as Lee called the leak a complete letdown after all the hard work and effort put in by the Year Six pupils.

 

Dari semalam sampai hari ini saya masih menunggu Press Conference dari wakil Kementerian Pendidikan untuk memberi penjelasan bagaimana kertas soalan Sains UPSR boleh bocor dan apa sudah jadi kepada set soalan back up yang sepatutnya ada di pengkalan data.

1Malaysia di maklumkan bahawa peperiksaan Sains di tangguh dari hari ini ke 30 Sep 2014 daripada Facebook. Sebuah kenyataan akhbar yang tidak ditandatangan di keluarkan semalam menyatakan bahawa kertas soalan Sains sudah bocor dan Kementerian terpaksa ambil tindakan drastik dan tangguhkan peperiksaan ini.

Tidak ada gambar untuk tunjukkan bukti. Tidak ada penjelasan di mana beradanya kertas soalan back yang sepatutnya ada dua set. Iaitu kalau set pertama bocor, ada set kedua. Kalau set kedua bocor ada set ketiga. Tak kan semua bocor. Saya tidak percaya.

Kita dalam kegilaan untuk berpolitik di luar dan dalam pejabat, sudah lupa pentingnya jawatan kita dan siapa sebenarnya kita berkhidmat untuk. Budak budak ini berumur 12 tahun. Sudah tanam dalam otak mereka bahawa negara kita tiada kejujuran dalam peperiksaan. Kita buktikan kepada mereka bahawa yang salah selalu diraih. Kenapa ? Kerana yang betul kena tunggu sampai 30 Sep sebelum duduk peperiksaan Sains. Yang salah apa akan jadi ?

Soalan bocor yang di keluarkan Awani dan media lain hanya petik soalan di beri kepada mereka oleh seorang di dalam. Atau di email kepada mereka. Siapa pihak yang berwajib tanggungjawab ? Media ke Kementerian ? Siapa yang menjaga Kementerian ? Media ke Pegawai Kerajaan ?

Di mana semua pegawai media Menteri berkenaan ? Mana mereka semua ? Semua ikut boss sekali ke ? Tak ada seorang pun pegawai media yang duduk dalam pejabat ? Adakah peperiksaan UPSR begitu tidak penting untuk mereka ? Ala, UPSR saja. Apa lah Razman ni bising. Duduk 30 Sep akhir cerita lah beb. Itu ke apa anda rasa. UPSR saja ? 

Sekarang saya faham maksud politik dalam pendidikan. Segala gala perlu di politikkan. VIP mana yang paksa Lembaga Peperiksaan untuk tangguhkan peperiksaan Sains ? Siapa dia ? Kenapa tidak tulis nama mereka yang syak kertas soalan sudah bocor ?

Ada kah Lembaga Peperiksaan faham tak apa maksud Kertas Ramalan ? Ada faham tak ? Ada tak anda beli buku kertas soalan 10 tahun ? Itu adalah kertas ramalan jugak. Adakah 1+1 akan ada jumlah yang berbeza tiap tiap tahun ? Adakah sains yang di fikir oleh pakar zaman dulu tiba tiba sudah ubah kronologinya ? Adakah bila kita campur dua bahan, tahun 2014 tiba tiba kita dapat kesimpulan yang lain ?

Itu lah kertas ramalan. 

Perkara seperti ini sepatutnya tidak jadi. SOP ada. KPI ada. Malu Lembaga Peperiksaan. Malu politik yang mempengaruhi Kementerian. Masa depan anak anak Malaysia di gadai kerana yang berpolitik dan berpengarah tak erti jalankan tugas yang begitu senang, bah UPSR sahaja. 

Kita nak bina warga yang moden teknologi tinggi dan berwibawa. Di mana nak mula kalau UPSR pun tak boleh jaga.

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) dan Pakatan Rakyat tegak atas prinsip keluhuran perlembagaan serta menjunjung sistem raja berpelembagaan dan demokrasi berparlimen. Ini jelas dalam perlembagaan KEADILAN dan kenyataan muafakat bersama pimpinan Pakatan Rakyat.

Datuk Seri Najib telah bersama dengan pimpinan Umno sejak 1983 dan 1993 takkala menyokong pindaan perlembagaan bagi menjelaskan bidang kuasa Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong selaras dengan prinsip raja berperlembagaan.

Kenyataan Datuk Seri Najib semalam adalah keterlaluan kerana menafikan pendirian KEADILAN yang tuntas menjunjung kedaulatan undang-undang dan sistem raja berperlembagaan.

United People’s Party (UPP)’s pioneer committee chairman Dato Sri Wong Soon Koh has ruled out the politics of confrontation with members of Sarawak United People’s Party (SUPP).

“We are all in the same Barisan Nasional (BN) family. We do not criticise SUPP members and we hope SUPP members would not criticise us,” he said at the opening of the UPP Bawang Assan Bumiputera Unit yesterday.

Among those present were Kapitan Datuk Janet Lau, SMC chairman Datuk Tiong Thai King and his deputy Dato Andrew Wong, Siek King Kuong and a political secretary to the chief minister Andrew Shilling.

Seorang penyelia tapak pembinaan menangis teresak-esak sejurus mahkamah sesyen di sini menjatuhkan hukuman penjara setahun terhadapnya atas kesalahan menghantar komen jelik di Facebook berhubung sambutan Hari Raya Aidilfitri, tiga bulan lalu.

Hakim Azman Mustafa menjatuhkan hukuman itu terhadap Chow Mun Fai yang mengaku bersalah terhadap pertuduhan tersebut.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Mun Fai, 36, didakwa menggunakan perkhidmatan aplikasi internet iaitu Facebook dan menghantar komen bersifat jelik di https://www.facebook.com/cpm/chow.jack.982 dengan niat menyakitkan orang lain.