Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan dipanggil memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung prosedur tender pembelian nombor pendaftaran kenderaan.

Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, pihaknya mahu mendapatkan maklumat lanjut mengenai prosedur operasi standard (SOP) tender berkenaan bagi membolehkan rakyat mengetahui kaedah sebenar mengenainya.

Menurut Nur Jazlan, tender pembelian nombor pendaftaran kenderaan sentiasa menjadi isu dalam kalangan rakyat sehingga memberi persepsi negatif kepada kerajaan dan pemiliknya.

Malaysia and China will work together to fight militancy in all forms, said Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

He added that both countries were now identifying areas believed to be used as the grounds for militant activities.

“We are working across divides and fault lines. Currently, we are in the midst of identifying the hotspots,” he told reporters after receiving a courtesy call by China’s State Councillor Yang Jie-chi here yesterday.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang mencadangkan satu pertemuan pada sidang Dewan Rakyat yang bermula 7 Oktober ini untuk berbincang, bagi memulihkan keyakinan rakyat Malaysia kepada Pakatan Rakyat.

Kata Kit Siang, Pakatan Rakyat kini mengalami keadaan ‘terluka’ yang serius selepas enam tahun kewujudannya, lantaran krisis Menteri Besar Selangor dan kedudukan tersebut perlu dibincangkan dalam persediaan menghadapi pilihanraya umum ke-14.

“Sudah dua minggu Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor, namun persoalan sama ada Pakatan Rakyat masih relevan menjadi harapan rakyat bagi perubahan dan kepimpinan politik masih belum dijawab,” kata Kit Siang dalam kenyataannya hari ini.

Umno Selangor melahirkan rasa kesal dan terkilan terhadap Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) yang meluluskan permohonan pemasangan papan iklan pesta arak 'Oktoberfest'.

Pengerusinya, Datuk Seri Noh Omar berkata, tindakan memasang iklan pesta arak itu di beberapa lokasi sekitar daerah Shah Alam itu dilihat tidak bersesuaian dengan persekitaran setempat.

"Waktu kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah dulu, iklan-iklan seperti ini tidak dibenarkan, sekarang ini iklan-iklan ini dilihat berdiri megah di sekitar Shah Alam.

Kenaikan kos pengangkutan disebabkan pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen seliter berkuatkuasa 2 Oktober lepas, tidak akan menyebabkan kenaikan harga barang secara mendadak, kata Presiden Persatuan Pengusaha Pengangkutan Lori Wilayah Utara, Datuk Yusoff Ismail.

Sebaliknya, beliau yang juga Presiden Persatuan Pengguna Kedah berkata, kenaikan harga barang yang mendadak hanya boleh disebabkan oleh permintaan tinggi dan kekurangan bekalan sesuatu barangan.

“Buat masa ini, di negeri bahagian utara tiada lagi perbincangan menaikkan kos pengangkutan, biasa berlaku kenaikan minyak sebulan lepas itu baru ahli kami berbincang kerana kita perlu lihat berapa banyak kos yang boleh kita serap kerana kita tidak mahu susahkan orang ramai.