KEMELUT pertukaran Menteri Besar (MB) di Selangor semakin rumit dan menimbulkan krisis besar politik dalam negeri ini.

Berbagai desakan dan pihak terutamanya dalam kalangan ahli PR mahukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim meletakkan jawatan berikutan kepimpinannya semakin dipersoalkan dalam rakan partinya sendiri.

Namun begitu, desakan itu bukanlah sesuatu yang mudah kerana masih banyak faktor perlu diambil kira sebelum mendesaknya meletak jawatan. Salah satu proses tersebut adalah menerusi Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959 yang memungkinkan beliau meletak jawatan atau mengheret pihak istana dalam kemelut ini.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menafikan mengeluarkan permohonan maaf kepada syarikat jualan langsung, YSLM atas tindakan yang diambil terhadap syarikat itu.

KPDNKK dalam kenyataan berkata malah tindakan tegas akan diteruskan terhadap apa sahaja aktiviti yang melibatkan syarikat itu termasuk menahan pemilik syarikat tersebut iaitu seorang warga China Zhang Jian, 26, untuk siasatan lanjut.

"Berita yang tersebar di laman sosial menyatakan KPDNKK memohon maaf serta akan memulangkan semula barangan yang dirampas kepada pihak YSLM adalah palsu," katanya.

Estonian freelance model Regina Soosalu, whose mysterious death in Pulau Rawa has sparked much interest nationwide, and her boyfriend were embroiled in a drug case in January and were even brought to court in May to face charges.

The 29-year-old model and Tunku Alang Reza Tunku Ibrahim, who has links to a member of a royal family, were charged in the magistrate’s court with having 5.84gm of cannabis in Jalan Serigala near Taman Century here at 11pm on Jan 11.

They pleaded not guilty on May 12 and were released on bail of RM7,000 in total.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang mendesak kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar segera membentangkan laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung masalah pendatang haram di Sabah.

Dalam satu kenyataan semalam, beliau mempersoalkan tindakan kerajaan yang seakan-akan menyembunyikan laporan itu, walaupun sudah menyerahkan hasil siasatan kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim pada 14 Mei lalu.

“Tindakan Najib yang terus ‘menyembunyikan’ laporan itu akan menyebabkan kredibilitinya sebagai Perdana Menteri terus merosot.

Ahli Dewan Undangan Negeri Mengkibol Tan Hong Pin menggesa kerajaan Johor menjelaskan langkah Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMK) menyerahkan kuasa pengurusan Bazar Ramadhan Kluang kepada satu entiti NGO yang dipengerusikan ahli politik.

Hong Pin berkata demikian merujuk jawapan bertulis Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kluang (MPK) bahawa Bazar Ramadhan Kluang bukan milik orang persendirian yang berkuasa menghalang mana-mana pihak untuk memasuki kawasan tersebut.

Surat bertarikh 6 Julai itu antara lain mengesahkan bahawa MPK memberi kuasa kepada Md Jais Sarday yang juga Exco Pendidikan, Penerangan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Johor, merangkap Pengerusi Yayasan Perbandaran Kluang untuk menganjur dan menguruskan bazar Ramadhan tersebut.