NGO JINGGA 13 menyeru seluruh rakyat Malaysia khususnya Anak muda untuk hadir ke Istana Kehakiman Putrajaya pada 28 dan 29 Oktober ini bagi memberi sokongan terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Koordinatornya, Fariz Musa berkata sokongan tersebut penting berikutan Anwar  selama ini lantang memperjuangkan nasib rakyat, namun menjadi mangsa kekejaman Umno BN.

“Kezaliman terhadap Anwar Ibrahim adalah lambang kezaliman terhadap rakyat, Anwar Ibrahim terseksa kerana memilih untuk bersama rakyat, beliau ialah mangsa politik kotor dan jijik Umno BN.

Golongan ulama dalam kerajaan diminta menyatakan pendirian mereka berhubung kontrak RM77 juta yang diperolehi adik Menteri Pertahanan bagi label keselamatan arak dan rokok bernilai RM77 juta.

Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Datuk Haji Abdul Malik Abul Kassim berkata golongan itu bagaimanapun senyap dalam isu-isu  melibatkan kepentingan Umno-BN.

“Mana suara ulama Umno, mana suara mufti-mufti kerajaan? Kenapa tiada seorang pun daripada mereka tampil memberi pandangan dan menjawab isu ini.

Minyak RON97 diketahui umum diapungkan harganya mengikut pasaran minyak dunia.

"Inilah yang sering ditegaskan oleh pemimpin Umno Barisan Nasional (BN)," kata Ketua Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari.

Antaranya, kata beliau boleh dirujuk kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 5 Januari 2011 sewaktu mengulas kenaikan harga minyak RON97 pada masa itu.

DAP tidak akan teragak-agak untuk mengheret Utusan Malaysia ke mahkamah sekali lagi sekiranya meneruskan fitnah terhadap kredibiliti pimpinan pusat, tegas Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Loke Siew Fook.

Ini, ujarnya kerana Utusan Malaysia melalui ruang “Awang Selamat” meneruskan siri pembohongan dan fitnah berterusan terhadap DAP khasnya mengenai status pemilihan semula DAP pada 29 September 2013 lalu.

"Perlu ditegaskan bahawa Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang sedang menyaman Utusan Malaysia di atas fitnah yang dilemparkan dalam laporan Utusan kononnya Kit Siang memanipulasi pemilihan semula DAP," ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Allianze Univer-sity College of Medical Sciences (AUCMS) in Kepala Batas, Penang, has been given about six months to recover from its financial situation, the university’s registrar Datuk Basir Elon said.

He said the Education Ministry had instructed that students be temporarily transferred to other private colleges while the institution attempts to get back on its feet.

Students will study in other institutions for a period of six months or one semester, whichever is shorter.