Sidang media dikendalikan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali yang turut mengumumkan keputusan mesyuarat hari ini yang memutuskan untuk menyerahkan kepada kebijaksanaan Sultan Selangor dalam menentukan jawatan Menteri Besar.

Mustapa : Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat pada hari ini 25 Ogos 2014 bersetuju untuk menyerahkan kepada perkenan dan kebijaksanaan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Selangor dalam menentukan jawatan Menteri Besar Selangor. Itu sahaja statement. Statement ini ditandatangani oleh Setiausaha Agung, jadi boleh edar statement tersebut. One para punya statement, so kalau ada apa-apa nak tanya boleh tanya.

Wartawan : Datuk bukankah Pakatan Rakyat hanya mencalonkan Wan Azizah sahaja?.

Sesungguhnya tiada kewajarannya cadangan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim baru-baru ini bahawa kerajaan tidak perlu membina lagi Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) yang baharu dengan andaian bahawa kewujudannya tidak menyumbang kepada perpaduan nasional.

Bagi penulis mungkin beliau masih kurang jelas tentang relevannya SJKC atau tidak melihat banyak lagi faktor lain yang boleh menyumbang kepada perpaduan nasional.

Kita wajar akui bahawa memang pendidikan pada peringkat rendah mampu membawa kepada hubungan dan perpaduan kaum yang lebih akrab, namun demikian pada hakikatnya masih banyak faktor lain yang boleh menyumbang ke arah itu.

KOLUM Cuit minggu lepas dalam Utusan Malaysia telah meramalkan Dyana Sofya akan menjadi calon DAP pada PRK Parlimen Teluk Intan. Betul, Setiausaha Politik Lim Kit Siang itulah yang diangkat menjadi calon.

Melihat dia dan ibunya Yammy Samat di satu majlis yang saya turut hadir minggu lepas, saya berkata dalam hati “gadis alumni UiTM ini cukup versatil dan dalam usia 27 tahun dia sudah berjaya berada dalam inner circle Lim Kit Siang.” Hebat!

Sebagai Presiden Alumni UiTM Malaysia, itu perasaan saya ketika itu. Namun selepas hari penamaan calon, gadis itu sudah lupa daratan. Dia telah menghina UiTM.

Polemik tentang sekolah vernakular, khususnya Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) sebagai penyebab kepada perpaduan yang tidak utuh di negara ini, timbul sekali lagi. Pihak yang menyalahkannya mendakwa pengelompokan murid Cina yang ramai sebagai penyebabnya. Kaum Cina dalam tindak balasnya menyangkal keras sebab itu.

Sebenarnya tiga aliran persekolahan di sekolah rendah, iaitu Sekolah Kebangsaan (SK), SJKC dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) memperlihat kecenderungan begini. Sebanyak 88 peratus enrolmen di SJKC terdiri daripada murid Cina dan yang selebihnya terdiri etnik bukan Cina. Ia termasuklah Melayu, India, Siam, Orang Asli, Iban dan Kadazandusun.

Di SK, murid Melayu meliputi 94 peratus daripada enrolmennya. Yang selebihnya terdiri daripada murid bukan Melayu. Di SJKT, hampir kesemua muridnya adalah etnik India.

Kerajaan Pulau Pinang dengan kerjasama Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) komited dalam usahanya menyediakan perumahan jenis mampu milik kepada rakyat di negeri ini, kata Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Menurutnya, sebanyak 12 projek perumahan mampu milik di Pulau Pinang dan Seberang Perai telah dirancang melibatkan pembinaan 22,575 unit rumah jenis kos rendah, sederhana rendah dan mampu milik, bukti pimpinan Pakatan Rakyat menghayati dan melaksanakan keperluan rakyat di negeri ini.

“Selain daripada penyediaan perumahan kos rendah dan kos sederhana rendah, kerajaan negeri memperkenalkan kategori baru perumahan iaitu perumahan jenis mampu milik di negeri Pulau Pinang,” kata Guan Eng pada pelancaran ‘Program Pemilikan Perumahan Mampu-Milik Mission Home Possible’ di KOMTAR hari ini.