Hutang besar yang ditanggung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah satu ancaman besar kepada kestabilan ekonomi negara, kata Naib Presiden KEADILAN, Mohd Rafizi Ramli.

Beliau mengulas krtikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di blognya semalam mengenai dana 1MDB yang dikumpul daripada hutang dan bukan keuntungan yang dijana.

“Tun Mahathir Mohamad juga mempersoalkan kenapa sejumlah besar dana 1MDB disimpan di pusat kewangan luar pesisir pantai (offshore financial centre) iaitu Pulau Cayman yang sudah pasti tidak telus dan menyembunyikan maklumat pengurusan dana.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu pihak polis menyiasat insiden kebocoran kertas peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) sehingga ke akar umbi supaya mereka yang bertanggungjawab boleh dihadapkan ke muka pengadilan.
  
"Kita harap pihak polis mengambil tindakan tegas dan seterusnya satu hukuman seberat-beratnya (diambil terhadap pelaku)," katanya pada sidang media di sini untuk menjelaskan perkembangan terbaru mengenai perkara itu.
  
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kebocoran terbaru melibatkan kertas Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 selepas kebocoran kertas Sains 018, 028 dan 038 yang dimaklumkan semalam.

Some 473,000 pu­­pils whose Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) is supposed to end today, will now have to wait until the end of the month to be “free of exam stress” following a Science paper leak.

The pupils will now take their Science examination on Sept 30.

A parent ideitified as Lee called the leak a complete letdown after all the hard work and effort put in by the Year Six pupils.

Most parents of 473,000-plus pupils who sat for the Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) Science and English papers are fuming over the leaks that have forced the students to face the examination again on Sept 30.

Saiful Bahri Ab Rashid said the Education Ministry must investigate where the leaks occurred and only pupils in the affected schools should have to resit the papers.

“It is ridiculous that everyone has to resit. It is just not right,” he said.

 

Dari semalam sampai hari ini saya masih menunggu Press Conference dari wakil Kementerian Pendidikan untuk memberi penjelasan bagaimana kertas soalan Sains UPSR boleh bocor dan apa sudah jadi kepada set soalan back up yang sepatutnya ada di pengkalan data.

1Malaysia di maklumkan bahawa peperiksaan Sains di tangguh dari hari ini ke 30 Sep 2014 daripada Facebook. Sebuah kenyataan akhbar yang tidak ditandatangan di keluarkan semalam menyatakan bahawa kertas soalan Sains sudah bocor dan Kementerian terpaksa ambil tindakan drastik dan tangguhkan peperiksaan ini.

Tidak ada gambar untuk tunjukkan bukti. Tidak ada penjelasan di mana beradanya kertas soalan back yang sepatutnya ada dua set. Iaitu kalau set pertama bocor, ada set kedua. Kalau set kedua bocor ada set ketiga. Tak kan semua bocor. Saya tidak percaya.

Kita dalam kegilaan untuk berpolitik di luar dan dalam pejabat, sudah lupa pentingnya jawatan kita dan siapa sebenarnya kita berkhidmat untuk. Budak budak ini berumur 12 tahun. Sudah tanam dalam otak mereka bahawa negara kita tiada kejujuran dalam peperiksaan. Kita buktikan kepada mereka bahawa yang salah selalu diraih. Kenapa ? Kerana yang betul kena tunggu sampai 30 Sep sebelum duduk peperiksaan Sains. Yang salah apa akan jadi ?

Soalan bocor yang di keluarkan Awani dan media lain hanya petik soalan di beri kepada mereka oleh seorang di dalam. Atau di email kepada mereka. Siapa pihak yang berwajib tanggungjawab ? Media ke Kementerian ? Siapa yang menjaga Kementerian ? Media ke Pegawai Kerajaan ?

Di mana semua pegawai media Menteri berkenaan ? Mana mereka semua ? Semua ikut boss sekali ke ? Tak ada seorang pun pegawai media yang duduk dalam pejabat ? Adakah peperiksaan UPSR begitu tidak penting untuk mereka ? Ala, UPSR saja. Apa lah Razman ni bising. Duduk 30 Sep akhir cerita lah beb. Itu ke apa anda rasa. UPSR saja ? 

Sekarang saya faham maksud politik dalam pendidikan. Segala gala perlu di politikkan. VIP mana yang paksa Lembaga Peperiksaan untuk tangguhkan peperiksaan Sains ? Siapa dia ? Kenapa tidak tulis nama mereka yang syak kertas soalan sudah bocor ?

Ada kah Lembaga Peperiksaan faham tak apa maksud Kertas Ramalan ? Ada faham tak ? Ada tak anda beli buku kertas soalan 10 tahun ? Itu adalah kertas ramalan jugak. Adakah 1+1 akan ada jumlah yang berbeza tiap tiap tahun ? Adakah sains yang di fikir oleh pakar zaman dulu tiba tiba sudah ubah kronologinya ? Adakah bila kita campur dua bahan, tahun 2014 tiba tiba kita dapat kesimpulan yang lain ?

Itu lah kertas ramalan. 

Perkara seperti ini sepatutnya tidak jadi. SOP ada. KPI ada. Malu Lembaga Peperiksaan. Malu politik yang mempengaruhi Kementerian. Masa depan anak anak Malaysia di gadai kerana yang berpolitik dan berpengarah tak erti jalankan tugas yang begitu senang, bah UPSR sahaja. 

Kita nak bina warga yang moden teknologi tinggi dan berwibawa. Di mana nak mula kalau UPSR pun tak boleh jaga.