Pengerusi Biro Antarabangsa KEADILAN, Gooi Hsiao-Leung mengingatkan Tun Mahathir Mohamad agar berhenti menjadi hipokrit  di sebalik kelantangannya mengkritik Amerika Syarikat.

Ia berikutan tindakan bekas perdana menteri itu menyelar Naib Presiden AS, Joe Biden yang menasihati kerajaan Malaysia agar mengambil tindakan yang betul dalam kes fitnah II melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Saya minta Mahathir berhenti menjadi hipokrit, sejak dia jadi Perdana Menteri sebelum ini, dia selalu mengkritik US (Amerika) tetapi pada masa yang sama dia juga menyokong US. Bila melibatkan Anwar Ibrahim semuanya jadi tak betul, tahu nak melatah sahaja,” tegasnya ketika dihubungi Suara Keadilan.

Penurunan harga minyak mentah dunia tidak memerlukan kerajaan meminda Bajet 2015 kerana ia tidak akan menjejaskan sasaran paras defisit sebanyak tiga peratus pada 2015, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.
  
Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong berkata, penurunan hasil minyak akan diimbangi dengan pengurangan ketara subsidi minyak melalui pelaksanaan sistem apungan terkawal bagi harga runcit RON95 dan diesel mulai 1 Disember lepas.
  
"Secara relatifnya, penurunan harga minyak mentah dunia pada masa ini tidak akan memberi kesan yang ketara ke atas anggaran hasil 2014. Sehingga kini, purata harga minyak mentah Tapis dari Januari hingga 25 November adalah sebanyak US$107 setong," katanya.

Amat menarik apa yang telah disampaikan oleh Tan Sri Muhyiddin sebagai amanat – sama ada untuk mengembalikan UMNO pada tahap boleh di terima pakai atau akhirnya pupus dan luput tempoh masanya. Muhyiddin dalam membicarakan realiti yang ada, mengatakan bahawa penurunan sokongan sebanyak 2 peratus lagi akan menyaksikan UMNO tumbang dalam PRU 14 nanti. Realiti ini adalah untuk kesedaran bagi semua ahli UMNO – dalam mengatakan keadaan UMNO sebenarnya. UMNO yang masih tidak dapat melepaskan diri dari budaya elitis dikatakan tidak lagi diminati oleh golongan muda dan kemelesetan kepercayaan juga menjadi sebab dan punca utama penurunan sokongan terhadap UMNO pada dua PRU sebelum ini.

Penulis menyentuh beberapa perkara yang menjadi realiti – yang disebut oleh Tan Sri Muhyiddin sebagai dinding yang menebal – menghalang dari UMNO terus didekati malah akhirnya di tinggalkan untuk menjadi kenangan politik orang Melayu. Antara yang di sebut dan antara yang paling penting adalah kemelesetan kepercayaan atau ungkapan Muhyiddin sebagai defisit kepercayaan.

Petikan kata-kata beliau para 38 “Izinkan saya berkongsi pandangan mereka dengan saudara dan saudari pada malam ini. Pertama, mereka kata UMNO sedang mengalami trust deficit atau defisit kepercayaan; kedua, UMNO ini parti feudal; ketiga, dalam UMNO ada budaya play safe dan budaya pak turut; keempat, UMNO dikuasai oleh warlord; dan kelima, UMNO diancam oleh budaya ugut dan budaya tabur”  Ini kata mereka.

Muhyiddin dalam kenyataan ini mengatakan bahawa semua di atas adalah kata mereka – merujuk kepada mereka yang tidak menyokong dan menjauhkan diri dari menyokong UMNO.  Penulis percaya bahawa Timbalan Presiden UMNO dan juga Timbalan Perdana Menteri tersebut percaya bahawa semua di atas adalah punca kepada defisit kepercayaan dan semua di atas adalah punca kedudukan UMNO/BN terus merudum dan akan terus lagi di tolak selagi perkara-perkara di atas tidak ditangani segera. Muhyiddin percaya terdapat defisit kepercayaan dan defisit ini berpunca dari apa yang dapat disimpulkan sebagai budaya UMNO.

Amat tepat sekali simpulan yang dibuat oleh Muhyidddin mengenai realiti yang ada – yakni masalah utama UMNO adalah defisit kepercayaan yang wujud. Namun mengenal realiti sahaja tidak mencukupi. UMNO sering sedar akan realiti yang ada tetapi langkah yang diambil tidak realistik untuk menzahirkan kepercayaan semula terhadap UMNO. Kepimpinan UMNO masih sering diseliputi tembok tebal untuk mengetahui apa sebenarnya berlaku dan kenapa defisit kepercayaan ini berlaku. Kenapa urusan persepsi UMNO gagal dan apa sebenarnya yang silap dalam mengurus persepsi UMNO.

The country is going through an “adjustment period” but the situation will stabilise soon and the nation will bounce back, says Finance Minister II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

He said Malaysians should keep a positive outlook over the situation and work as a team to stem the current tide and emerge with better economic results than before.

Ahmad Husni was commenting on the ringgit which plunged to its weakest level in four years recently, hitting the country’s stock market that recorded its worst performance since mid-October – all from the effect of free-falling oil prices.

Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim (pic) is unperturbed by the Selangor palace’s decision to revoke the Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (S.S.S.A) award accorded to him, which carries the title of ‘Datuk Seri’.

Noting the palace’s decision to revoke the title effective Nov 3, the PKR adviser said he would continue discharging his duties for the good of the people.

“The S.S.S.A was accorded to me in 1992 without me asking or applying for it, and I am grateful to the late Sultan Salahuddin for conferring me this award.