Anggota-anggota Umno perlu sedar yang Pilihanraya Umum Ke-14 akan lebih mencabar dengan kecenderungan pihak pembangkang mempolitikkan apa jua isu untuk meraih sokongan rakyat, kata Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Hasan Malek.
   
Oleh itu Hasan, yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan berkata segala masalah rakyat haruslah diselesaikan segera dan jangan menunggu sehingga saat-saat akhir, baharu mereka  hendak bertemu rakyat.
   
Anggota-anggota Umno juga diingatkan supaya memainkan peranan penting dalam menjelaskan kepada rakyat mengenai belang politik pembangkang yang sebenar jika mereka memerintah negara ini untuk memberi kesedaran kepada pengundi-pengundi, katanya ketika bertemu dengan pemimpin-pemimpin Umno Bahagian Gelang Patah di sini hari ini.

Read more: Kepimpinan Umno perlu sedar PRU14 lebih mencabar

Kerajaan negeri tidak pernah mengeluarkan arahan untuk membekukan permohonan Lesen Pendudukan Sementara (TOL).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tindakan akan diambil terhadap pihak yang mengeluarkan kenyataan atau arahan bercanggah dengan kerajaan negeri, lapor Selangor Kini.

Katanya, beliau akan berbincang dengan Setiausaha Kerajaan Negeri bentuk tindakan yang akan diambil terhadap mereka yang ingkar.

Read more: Permohonan Lesen Pendudukan Sementara (TOL): Yang di atas cakap lain, di bawah buat lain

Datuk Seri Najib Razak hampir kalah di Pekan, Pahang pada Pilihan Umum 1999 akibat ledakan reformasi ketika itu, kata Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar.

Bagaimanapun, katanya, perdana menteri itu enggan belajar daripada kebangkitan rakyat, meskipun hanya menang dengan undi tipis dan dibantu undi pos.

“Dia menang berapa undi, berapa undi ketika itu? Adakah anda semua ingat? 240 undi. Itupun undi polis, undi pos, kalau tidak dah terjunam dah Najib Tun Razak,” katanya ketika berucap di ceramah Reformasi 2.0 di Taman Berjaya Permai, Kempedang Kuantan malam tadi.

Read more: Reformasi hampir tumbangkan Najib di Pekan pada PRU 99 - Nurul Izzah

Warring factions in BN parties must stop going to the press to wash the dirty linens of their opponents, said Tan Sri Datuk Amar Adenan Satem.

The chief minister said this kind of publicity was ‘not necessary’, and if everyone toed the line it was possible for the BN to recapture seats like Bintangor, Meradong, Piasau and Miri.

Adenan, who spoke at a dinner gathering at Parkcity Everly Hotel here on Saturday, did not mention any names, but it was obvious he was referring to the SUPP as all the seats mentioned belonged to the state’s oldest political party.

Read more: CM Sarawak: BN components should resolve internal strife discreetly

Lanjutan dari penulisan PKR akan terkubur – klik sini beberapa persoalan timbul dari pembaca menyarankan supaya saya menulis juga mengenai di mana letaknya kekuatan PKR sungguhpun sewaktu ini PKR dikatakan mempunyai banyak masalah dalaman. Artikel lepas menggariskan keperluan BN mengkaji kekuatan Parti Keadilan Rakyat untuk menyaingi mereka dan mengapa pendedahan pergolakan politik, peralihan orang kanan Anwar Ibrahim ke UMNO dan isu jenayah perundangan serta moral masih tidak dapat menggoyangkan Parti Keadilan Rakyat. Hatta dengan kehadiran begitu ramai pengamal media Internat untuk PRU 13 bagi pihak BN – setelah melihat perkembangan penggunaannya oleh pembangkang, BN masih lagi gagal dalam menyaingi perkembangan sokongan terhadap mereka. BN juga sedar kegagalan mereka dalam mengaut sokongan kaum lain – sungguhpun dalam gabungan PKR terdapat PAS, parti yang berlandasan agama yang bercanggah dengan DAP dalam banyak isu polisi keagamaan.

Kenapa langkah-langkah BN – bila membicarakan perang persepsi dan usaha menarik perhatian dan sokongan rakyat terbantut sedangkan banyak tindakan pro rakyat dilakukan khususnya di bawah kepimpinan Najib Tun Abdul Razak. Adakah semua bebanan kekalahan ini berpunca dari pentadbiran Dato Najib semata-mata?

Read more: PKR akan terkubur? Bahagian 2