A former resident of a small village in Dalat has proven that all it takes is RM5,000 to complete a water supply project estimated to cost RM350,000 by the Public Works Department.

The village by the river which has only eight households has been denied treated piped water because of the exorbitant estimate to lay the pipes although it is barely a mile from Kampung Medong Hilir , a major village in the district, which has that amenity for years.

Women and Family Development Minister Datuk Fatimah Abdullah who is also the state assemblywoman for the area was told that it was not viable to spend so much money on so few people when she brought up the plight of the villagers three years ago.

PAS Selangor menafikan sebarang dakwaan bahawa telah bersetuju agar bilangan exco PAS di dalam kerajaan negeri dikurangkan daripada empat kepada tiga.

"Kami telah juga dimaklumkan oleh PAS Pusat bahawa mereka juga tidak pernah bersetuju dengan pengurangan ini," ujar Setiausaha PAS negeri, Mohd Khairuddin Othman.

PAS negeri, jelasnya juga berpandangan pengguguran Dr Halimah Ali dan Ustaz Sallehen Mukhyi yang telah berkhidmat dengan cemerlang sebelum ini adalah tidak berasas.

Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Pengkalan Kubor adalah hasil keberkesanan jentera pilihan raya BN selain latar belakang calon yang baik.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kemenangan itu juga agak mengejutkan kerana BN memperoleh majoriti undi yang lebih besar berbanding pada Pilihan Raya Umum ke-13.

"Kemenangan BN ini sesuatu yang luar biasa dan antara faktornya adalah keberkesanan jentera BN, latar belakang calon yang baik dan isu-isu seperti royalti minyak yang berjaya ditangkis dengan baik.

Use the power of media to help unite Malaysians, said Parit Buntar MP Datuk Mujahid Yusof Rawa.

“I urge the media to emphasise promoting unity, not just selling their stories. All too often, the media puts selling stories before uniting the rakyat.

“I am not saying ‘Take my story’ all the time but tell Malaysians that there are those who are responsible and moderate,” said Mujahid, a pa­­nellist at the International Malaysia Law Conference here yesterday.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pendakwaan terhadap peguamnya, N Surendran di bawah Akta Hasutan mengesahkan konspirasi untuk memenjarakannya.

Merujuk rayuannya terhadap sabitan kes Fitnah II yang akan didengar di Mahkamah persekutuan pada 28 dan 29 Oktober ini, Anwar berkata perkembangan mutakhir menjejaskan haknya untuk mendapat pendengaran yang adil.

Menurut Anwar,  kenyataan-kenyataan yang dibuat Surendran kini dijadikan asas pendakwaan jenayah terhadap peguamnya itu.