Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Tun Razak tidak menolak kemungkinan mengadakan pertemuan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung teguran bekas perdana menteri itu terhadap pentadbirannya.
   
"Apapun segala kemungkinan akan berlaku...harap ia berkesudahan dalam keadaan yang baik untuk Umno keseluruhannya," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato Onn di sini.
   
Najib yang juga Presiden Umno berkata demikian semasa menjawab pertanyaan sama ada beliau akan menemui Dr Mahathir, yang menegur dasar pentadbiran beliau menerusi blog www.chedet.cc, baru-baru ini.

Berbanding kenyataan Rafizi Ramli, fitnah Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan bahawa Pakatan Rakyat akan membawa kembali Singapura ke dalam Malaysia jika berjaya mentadbir di peringkat pusat adalah jelas satu provokasi dan tidak bertanggungjawab, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.

Beliau merujuk ucapan Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan ketika mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Rembau 2014 24 Ogos lalu.

Menurut Free Malaysia Today, Mohamad Hassan berkata Pakatan ingin memasukkan kembali Singapura demi menambahkan 89 kerusi Parlimen bukan-Melayu.

The Federation of Malaya Independence Act 1957 (1957 c. 60 5 and 6 Eliz 2) was an Act of Parliament in the United Kingdom. It came into operation on 31 July 1957. The Act made provisions for the nation of Malaya (formerly the Protected States of Johor, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Selangor, and Terengganu) and the Settlements of Penang and Malacca to gain an independent sovereign country within and become a member of the Commonwealth of Nations on 31 August 1957; prior to this, Federation of Malaya (formerly Malay States) had been a fully self-governing British colony..

http://en.wikipedia.org

 

27 Julai 1955

Pilihan raya Persekutuan pertama diadakan. (UMNO telah mengadakan kerjasama dengan MCA (yang ditubuhkan pada 27 Februari 1949) dan MIC (ditubuhkan pada Ogos 1946) membentuk Parti Perikatan untuk menghadapi pilihan raya tersebut.

1O Ogos 1955

Tunku Abdul Rahman membentuk Kabinet pertama dianggotai oleh 6 wakil Melayu, 3 wakil Cina dan 2 wakil India.

18 Januari – 6 Februari 1956

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak didesak supaya memansuhkan segera Akta Hasutan 1948 dan menepati janjinya yang telah dibuat pada Julai 2012.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan Najib sewajarnya menghentikan pendakwaan dan serangan terhadap pimpinan PR serta-merta yang masih menggunakan undang-undang itu.

"Dengan penghapusan Akta Hasutan 1948 ini, tiada lagi rakyat yang akan ditindas hanya kerana kelantangan mereka menyuarakan pendapat mahupun mengkritik kerajaan.